mandag 2. mars 2009

BROER SOM BINDER SAMMENBroer

Slik vil jeg begynne å snakke om broer:
Broene
som er blitt en del av dette landskapet
Disse buene
som vinden, vinden så ofte spiller på

Broene går ikke én vei
Broene begynner på hver sin side
Slik ble de bygget:
To vakre spenn
som møtes på midten
Eller:
to hender
i en konkret hilsen

Broene går begge veier
Veien har to retninger
En dag skal du lete etter noe så enkelt
som en åpen dør, et håndtrykk

Og slik skal vi også vite
mens vi krysser broene
at det vi deler med andre
det vi deler med andre
blir dobbelt så stort

Lars Saabye Christensen


Vesterålen er et øyrike bestående av flere store øyer som er bundet sammen med broer. Hinnøya (til venstre på øverste bilde) er Norges største øy. Øya ligger både i Nordland og i Troms fylke. Dette er Sortlandsbrua, som binder Hinnøya og Langøya sammen. Langøya er Norges tredje største øy (etter Senja).

Lars Saabye Christensen bodde i mange år på Sortland (Blåbyen). Han har gledet Vesterålen med flotte dikt. Saabye Christensen har til gjengjeld fått en byste av seg selv i litteraturrommet på Sortland Hotell. Diktet ovenfor er hentet fra diktsamlingen "Hvor er det blitt av alle gutta", som inneholder dikt fra ulike samlinger. Samlingen "VESTERÅLEN Livet lyset landskapet" kom i 1989.


Denne broen heter Hadselbrua. Den binder Langøya sammen med Børøya i Hadsel kommune.


Denne broen heter Børøybrua. Den binder Børøya sammen med Hadseløya. Bildet er tatt fra kaia på Stokmarknes, kommunesenteret i Hadsel kommune. Under broen, ca. midt på bildet, kan vi så vidt se Møysalen, som er Vesterålens høyeste fjell. Møysalen er på Hinnøya.

Da jeg var lita jente, og forsåvidt også da jeg var ungdom, fantes ikke disse broene. Skulle vi ut av vår egen kommune, enten for å handle, for å besøke noen på sykehuset (Stokmarknes) eller for å gå på skole, så var vi avhengig av at ferga gikk, og det var om å gjøre å nå den! Nå er alle fergene i Vesterålen erstattet med broer og tunnel (til Bø). Dette kom jeg til å tenke på da jeg startet på min syttende Blåbytur i 2009. Nå setter jeg meg i bilen, og svisj - så er jeg i nærmeste by. Hvorfor klage???

5 kommentarer:

 1. Flotte broer, og flott bro innslag!
  Jeg bor også ei øy, og for å komme til Stavanger må vi i ferje, to tunneler og over ei bru. Det er alltid et pø med den ferja som vi må nå, og vi gleder oss til at tunnelen åpner 31.oktober. Da er det fritt fram for oss også!

  SvarSlett
 2. Å kjøre over Sortlandbrua og Hadselbrua gir meg alltid en følelse av lettelse når jeg har nådd toppen. Gammel bil og bratte bakker er ikke alltid den beste av kombinasjoner, men jeg kommer meg både opp og ned hver gang :-)

  SvarSlett
 3. Det var ikke meningen at det flotte diktet skulle komme med krigstyper. Jeg prøvde å endre skriften, men det gikk ikke. Det er dessverre ikke alt jeg får til. Huff!

  SvarSlett
 4. - og så har vi Andøybrua (eller Risøyhamnbrua som vi innfødte sier)

  SvarSlett
 5. Får llitt hjemlengsel - har gått over børøysundbroa flere ganger, og kjørt over de fleste av disse broene. Med en mormor på Stokmarknes ble det jo noen turer nordover, og da jeg bodde på Andenes benytta vi broene flittig.

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!