søndag 11. januar 2009

TØFFE TØFLER
TØFFE TØFLER er et mønster som for mange år siden sto i bladet NORSK HUSFLID.
Du bør bruke Rauma Finullgarn eller PT 2 og pinner nr. 4. Legg opp 22 masker med farge 1 og strikk 22 riller. Ikke fell av!! Så bytter du farge (farge 2) og strikker 22 riller til. Nå har du 2 ruter. Bytt farge igjen til farge 3 og strikk enda 22 riller. Den fjerde ruta skal strikkes i farge 1, den femte ruta i farge 2 og den sjette ruta skal strikkes i farge 4. Fell av. Plukk opp på høyre side av rute nr. 1 22 masker (1 i hver rille). Bytt til farge nr. 3 og strikk "bortover" 22 riller. Strikk enda en rute med farge nr. 4. Farge nr. 4 er "flikene" som vender opp når tøflene er montert. Du har nå strikket 8 ruter i alt, og arbeidet ser ut som en stor L.

Og her er "teskjemetoden":

FARGE 1 OG 4 SKAL VÆRE LIK FARGE (mørk farge)
FARGE 2 OG 5 SKAL VÆRE LIK FARGE (lys farge)
FARGE 3 OG 7 SKAL VÆRE LIK FARGE (mørk farge)
FARGE 4 OG 8 SKAL VÆRE LIK FARGE (lys farge)

Du kan godt bruke rester til disse tøflene, men jeg synes de blir aller finest hvis du holder deg til farger som passer sammen, f.eks. kontraster eller like nyanser.

Denne størrelsen passer til damer. Jo færre masker du legger opp og jo færre riller du strikker, jo mindre blir selvsagt tøflene. Problemet kommer når tøflene skal monteres, for hvordan var det egentlig man skulle brette? Ja, si det. Det er ikke lett å forklare.
Legg tøflene over knærne med vrangsiden opp og med den korte siden "fra deg" og til venstre. Ta iden korte enden med venstre hånd. Brett rute nr. 4 diagonalt og legg det du har i venstre hånd under arbeidet slik at sidene ligger mot hverandre kant i kant og kan syes sammen. De to enderutene skal ligge forskjøvet på ditt høyre kne (dette er flikene som blir stående ved åpningen av tøffelen). Sy sammen fra retten og sy i kanten av rillene slik at det blir pent. Brett deretter i fasong for nå burde du se hvordan det blir. Skrekk og gru hvor dårlig jeg er til å forklare... Tov tøflene med 1 spiseskje grønnsåpe og ei dongeribukse i vaskemaskinen på ca. 40 grader (evt. 60 grader).


3 kommentarer:

 1. Jeg har også sånne tøfler, men har ikke tovet dem, så de er kalde ... Bare til sommerbruk :-)

  SvarSlett
 2. Om sommeren skal du være barbent, lille du!

  SvarSlett
 3. Hei!

  Holder på å strikke slike tøffe tøfler, men sliter med sammensyingen. Syns ikke det var så lett. Nå holder mannen min på å se om han forstår noe. Denne siden og forklaringen har vært en del til hjelp. Takk! Håper vi får det til snart!

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!