mandag 27. april 2009

LITEN JEG? LANGT IFRA


Jeg fikk en utfordring fra Muffinmamma om å finne bilder av meg selv som lita jente og fortelle noe av det jeg husker. Jeg husker ingenting fra det øverste bildet. Jeg er for første gang hos fotograf, og blir foreviget i den første Amerika-kjolen. Mammas tante jobbet på Stavangerfjord fra Den norske Amerikalinje. Jeg er bare noen måneder på bildet, men har visstnok lært å sitte alene. Kjolen har jeg tatt godt vare på. Jeg ble døpt i den 7. juli 1951.


Her er jeg sammen med Bjørnar, min tremenning. Bjørnar døde dessverre altfor tidlig, men han var en god venn gjennom alle år. De siste årene han levde bodde vi i nærheten av hverandre på Østlandet.

På det neste bildet står jeg foran huset som jeg nå har overtatt og venter på å få flytte inn i. Huset til venstre på bildet er revet, og på tomten vokser det nå de deiligste bingebær.

På bildet til høyre har jeg samlet alle dukkene mine. Petra er størst, og den kom også fra Amerika. Anne sitter helt til høyre, og foran sitter negerdukka. Dukken til venstre ble "spist opp" av min venninne Torgun. Det gikk hull på den, og innholdet smakte visst godt.

Pappa skulle på sangøvelse, og jeg ble sendt til den nye fotografen, som noen år senere ble min kjære tante Marie. Jeg hadde fått enda ny amerikakjole. Den var lyseblå og under hadde jeg stiva-underskjørt.

På det neste bildet står mamma og jeg utenfor Eidsvollsbygningen. Mine foreldre var kjempeflinke til å ta meg med til slike viktige steder. Vi var innom Kvikne kirke, og min far fortalte at Bjørnstjerne Bjørnsons far hadde vært prest der, og at den berømte dikteren var født der. Slike ting glemmer man aldri. Jeg var 12 år og tynn som en spiker. Det har dessverre ikke vedvart. På den tiden var det ikke vanlig å reise på ferie. Vi reiste imidlertid sørover både i 1960 og i 1963. Bildet er tatt sommeren 1963. Jeg husker at jeg ble syk da vi hadde kommet til Melhus på vei sørover. Jeg fikk etter hvert vannkopper. Vi stoppet på Røros, vi var i Bergstaden kirke og mine foreldre spiste fin lunsj på Bergstaden hotell. Jeg var kvalm og uvel og hadde kastet opp. Likevel fikk jeg med meg at lunsjen var dyr, og jeg husker at jeg forlangte penger av min far siden jeg ikke hadde spist!! Økonomisk allerede på den tiden, med andre ord! Den gangen måtte vi reise med 11 ferger for å komme på fastlandet. Nå er det bare en ferge igjen. De andre er byttet ut med tunneler og broer.

På bildet til høyre er jeg 17 år og grønnruss. Jeg er jo så gammel at jeg har gått realskole. Den var to-årig og rimelig krevende. I nabokommunene var realskolen tre-årig. Vi hadde ikke så mye mer enn skole å drive med her ute i havgapet. Jeg var kun med i skolemusikken. Idrett lå ikke for meg. Musikk, derimot....


Her er May og jeg med hver vår gitar. Vi er på ferie i Pollåsen, vi sang og spilte en hel uke, og vi plukket blåbær. Vi var av det romantiske slaget og visesang var svært populært. Jeg hadde nettopp fått 12-strengers Eko gitar. Det står i albumet at vi sang "Jeg lagde meg så silde". May spilte i sologitar i Crazy Connections og laget en del sanger selv. På den tiden hadde jeg flyttet på hybel og vekk fra frisør-moren min. Endelig fikk jeg spart til langt hår uten at hun truet meg med saksen!
Dette er mitt svar på utfordringen. Jeg var mine foreldres eneste barn, men jeg ble likevel ikke fotografert så mye alene. Fotoapparatet kom stort sett frem når vi hadde besøk av besteforeldre og annen slekt. Derfor er det ofte mange personer på de bildene jeg har. Jeg gir utfordringen videre til Januarsola, Lappetussa, Birth og Ruth.

søndag 26. april 2009

NÅLPUTER


På mange blogger finner jeg nålputer av denne typen. Siden jeg har store mengder med restegarn i bomull (Bomull sport og Mandarin Classic), var dette en fin ting å lage. Knapper har jeg også. Jeg har laget fire stykker, men den ene fikk ikke være med på bildet. Endelig greide jeg å gjøre noe ferdig MED EN GANG!

NÅR KATTEN ER BORTE..


Jeg er ikke på Edderkoppen i Oslo denne helgen, ei heller på Karl Johan. Alle de andre er der, nesten alle. De som så God Morgen Norge fredag morgen eller Nordlandssendingen på NRK fredag kveld, fikk nok med seg at bøfjerdingene har endevendt hovedstaden med boknafisk og lefser og heimsmør og fiskekaker og hornmusikk og Wenches kjøkken og stor ståhei. Vi som måtte være hjemme, fant likevel ut av det helt på egen hånd. Det ble fuktig og det ble sent. Å se det gry av dag på Nordlandstranda, var en ny og rar opplevelse, og det frister til grentakelse. Klokka gikk fort, gitt.
Midtstill

onsdag 22. april 2009

CAND VASK


Husmoderen i meg har ikke våknet, tro endelig ikke det. Jeg skal ikke til kamp mot hybelkaniner heller. Jeg har bare benyttet sjansen! I og med at "alle" på jobb skulle på ICA etter arbeidstid for å handle vaskemidler fra Lilleborg på tilbud, kunne jeg slett ikke være dårligere. Jeg vil jo delta i diskusjonen i morgen tidlig selv om jeg slipper å drive med vårrengjøring i år. Ikke det at jeg har blitt mer slurvete enn jeg har vært før, men jeg flytter jo inn i nyrestaurert hus om ikke lenge, og da går jeg ut ifra at det er rent og pent når jeg kommer. Det kan jo være greit med både grønnsåpe, klorin, tøymykning, jif for bad og kjøkken og glass, vaskepulver for hvitt tøy og kulørt tøy og zalo og oppvaskmaskinpulver.
Jeg rakk akkurat butikken før den stengte og der traff jeg likesinnede i samme ærend. For første gang i livet har jeg diskutert vaskemidler med folk lenge nok til at det ble ei fornøyelig stund, og jeg betalte for fire bærenett med vaskemidler uten å nøle på prisen. 40 prosent avslag, dere! Løp og kjøp! Og nå har jeg ingen unnskyldning lenger. Det kommer en ny vår...


søndag 19. april 2009

SMÅ TING STORE GLEDER


Jeg er fortsatt lei meg for at den eldgamle settekassen ble ødelagt i brannen. Den var fylt med fingerbøl fra hele verden. De fleste fingerbøllene har jeg fått tilbake, men jeg har ikke noe å putte dem i. Dette stitcherymotivet fikk meg til å tenke på akkurat det. Jeg sydde det i påsken, men jeg har enda ikke bestemt hva jeg skal bruke det til. Kanskje jeg feller det inn i et teppe i rødt og hvitt. Jeg kjøpte den siste boken til Gerd Gellein Merkesdal, "Lapper i rødt og hvitt", på Lappemakeriet i mars. Jeg har allerede skåret opp røde og hvite stoffer til et teppe.

lørdag 18. april 2009

NICE PEOPLE NICE THINGS


- Jeg har en plan, sa Egon Olsen. Jeg har så mange slags planer, og dette er en av de ferskeste. Inni hodet mitt har jeg et slags bilde av hva dette til slutt skal bli, men kan hende det blir noe helt annet. Tekster som dette er jeg veldig glad i, og jeg har valgt emner som betyr noe for akkurat meg: Musikk, roser, te, kaker, dessert, sjokolade, engler (??). Mønstrene fant jeg i en rosa eske på Kathrines Quiltestue. Dyrt!!!! En av de ansatte hos Kathrine holdt på med et teppe i lyse farger, og felte inn stitchery her og der. Jeg skal lage noe helt annet og har som sagt en plan! Jeg syr med Lenes silke nr. 113 på rester av ulike hvite/offwhite stoffer.

De som har fulgt med på bloggen over tid, har nok oppdaget at sang og musikk er viktig for meg. Jeg lærte noter som 10-åring, da jeg blåste bariton i skolemusikken, men jeg kan ikke huske at jeg lærte hjertenoter.

En god kopp te varmer og saliggjør. Javisst foretrekker jeg kaffe, etterhvert også latte og andre moderne saker, men tekoppen er likevel kjærkommen på hustrige dager. Vinteren vil liksom ikke slippe taket, og det er surt og kaldt. Jeg trosset vinteren her om dagen ved å finne frem skoene, men i morges måtte støvlettene på igjen.

torsdag 9. april 2009

SKJÆRTORSDAG

I natt regnet det, så turen gikk ikke til fjells men til havet. En fetter meldte sin ankomst til sin mors fødested med sin familie og nye bobil, og det ble biltur til steder han ikke hadde vært siden han var barn.

Noen krykkjer har allerede funnet seg hybel i fuglefjellet i Nykvåg, mens andre sitter på vent på hustakene rundt om. Det er ikke akkurat stille...

På Fjordcamp sto boknafisk på menyen. Det er ikke akkurat det verste jeg vet. Hjemme ventet en diger kalkun. Kalkun spiser jeg kun dersom jeg får den oppskåret på et fat. Jeg er litt pingle der...






onsdag 8. april 2009

PÅSKEMORO

En del av påskemoroa er å fullføre gamle prosjekter og planlegge nye. Jeg har mange ting på gang samtidig - det er det som er MEG - og det jeg er kjent for. Jeg har et pratearbeid, et tenkearbeid, et turarbeid, et morgenarbeid, et nattarbeid og noen arbeid som bare ligger der og ligger der og ligger der. Dette er eksempler på det siste. Teppet i blått, offwhite og rødt begynte jeg på da jeg "satt i kår", da jeg for noen år siden var kiropraktor-pasient på "Klinikk for alle" med låst bekken. Det var vondt, det! Jeg måtte lære å gå på nytt, og jeg kunne plutselig både sitte på huk og danse twist og fugledans og vrikke på rompa og alle ting som hadde vært kul umulig gjennom alle de år jeg hadde levd. Det var da jeg begynte med håndsøm! Det nederste teppet er altså sydd for hånd og til sengs! Teppet i grønt og beige er et tumblerteppe som jeg har sydd på maskin. Det får da være måte på - det er ikke SÅ artig å sy for hånd. Hvorfor viser jeg dem frem? Hvorfor gjør jeg egentlig det? De er ikke ferdige!! Jeg har som mål å bli ferdig i løpet av 2009, jeg er da et målbevisst menneske! Nå venter strikke- og hekletøyet... Fant en oppskrift på heklede nålputer hos "Slagt en hellig ko". Jeg har begynt! Hekler i påskefarger...

MANNEN FRA HAVET

Turistene kommer samtidig med "makkfloga" og grågåsa. Alle er allerede observert her ute i havgapet. Turistene kommer for å se denne flotte mannen - MANNEN FRA HAVET - som i år har jubileum og kommer til å bli enda mer fotografert gjennom en fotokonkurranse.

tirsdag 7. april 2009

PÅSKEFERIE

Jeg er ikke på farten denne påsken heller. I stedet har jeg fått trivelig besøk. Jeg har allerede vært to ganger på fjellet, og utrolig nok gikk vi forbi noen tyttebær som vi glemte å plukke i høst. Tenk at vi kunne glemme det. Det er riktig alt som Aasmund Olavsson Vinje har skrevet: "Tyttebæret oppå tuva veks utav ei liti von. Skogen med si grøne huva, fostrar mang ein raudlet son. Ein gong seint om hausen lagde liten son til bærskogs ut, raudt eg lyser bæret sagde, kom til meg du vesle gut. Herifrå du må meg taka, mogi bær er utan ro, mal meg sunt så du får smaka svaledrykken av mitt blod." Men så er det jo vår - ikke høst - i alle fall tilsynelatende. Ovennevnte sang sitter forresten som støpt. Jeg kan visst hele Mads Berg utenat... Ja, ja...

På turen opp til Losjehytta ser vi utover mot Hinnøya og Hadseløya, og snur vi oss, ser vi hele Lofotveggen. Midt i bildet ser vi Bø kirke.


Endelig er vi oppe. Pust og pes - det var tungt! Jeg klatrer opp på brinken og ser utover hele bygda, med Gaukværøy og Litløy i bakgrunnen. På Litløy fyr går det an å leie husvære for en periode hvis man søker stillhet og ro (http://litloy.no).

Da de fleste hadde gått hjem for å lage middag, fikk vi plassen på benken foran hytta, og der ble vi værende til sene ettermiddagen. Jeg ble kanskje brun på nesen?? Vår middag ble inntatt på pizzarestaurant! Tro endelig ikke at strikketøy og stitchery ble liggende igjen hjemme!

onsdag 1. april 2009

BLOMSTERVESKER


To halvferdige vesker lå godt gjemt i kassen med UFO'er. Det er ingen aprilsnarr eller hemmelighet at de nå er helt ferdige. Jeg hadde strikkekafe i kveld, og der sydde jeg lukkekanten på begge veskene, jeg monterte 4 pennal og festet tråder i en vinpose. Etter fem dagers håndarbeidspause var jeg KLAR for å gjøre ferdig enda mer. Jeg har forresten vært både på Lappemakeriet og på Kathrines Quiltestue og på Panduro og på Bikuben (papir og stempler), så meg er det slett ikke synd på. Jeg fant litt av hvert, vil jeg bare ha sagt!