mandag 7. desember 2009

BAKE KAKE SØTE

I dag har jeg all grunn til å være stolt av meg selv. Årsaken er muligens at vi ble bedt bort på middag, juleribbe med svisker og rødbeter og epler og rødkål, så jeg slapp å bruke energi på å finne noe i fryseren. Vi gikk til dekket bord hos naboen, og det var kjempedeilig. Jeg har derfor struttet av energi i hele dag, og det vil visst ingen ende ta, for nå er det bare fire timer til jeg må opp, og jeg som enda ikke har lagt meg!?! Det er rettetid for oss lærere, og jeg hadde fire bunker som ventet. Innimellom har jeg bakt og her er oppskriften på FYLTE KJEKS:

3 egg og 250 g sukker piskes til eggedosis
500 g hvetemel (ha i halvparten)
3 ts bakepulver
300 g mykt smør (ha i smøret, og deretter resten av melet.

La deigen hvile i kjøleskapet til dagen etter. Kjevle deigen tynt ut og stikk ut små runde kaker som stekes på 170 grader til de er lys gule. Avkjøl på platen. La deigen stå i kjøleskapet så den ikke blir for løs. Ta ut en passe klump om gangen.

Fyll: 150 g delfiafett smeltes på svak varme og avkjøles. Ha i melis, ca. 250 gram og ca. 10-12 romdråper. Jeg bruker stavmikser, men det går greit med en sleiv. Fyll kakene og vips så har du fylte kjeks.
Oppskriften på Pit-pot-nuts har jeg fått hos Sigrun, ei dame på 87 år, som nå får kaker av meg. Det skulle ellers bare mangle... Her er oppskriften:

125 g malte nøtter
125 g mykt smør
1,5 dl sukker
2 eggeplommer
3 dl hvetemel.
Bland deigen og la den hvile. Trill ut (kan hende du kommer til å plages..). Hver bit skal være ca. 5 cm, de skal bøyes litt.

Pynt: Eggehvite og perlesukker. Stek kakene ved 180 grader i ca. 10 - 12 min.


Dette er Mor Monsen. Oppskriften står i Henriette Schønberg Erken sin "STOR KOKEBOK" av 1943 på side 622. Der står det at "det smeltede og klarede smør røres 1 time med sukkeret" og videre: "Røren legges i en fingers tykkelse i blikkbokslokk", Men det var før Kenwood Major og før langpanna.

Du trenger:
500 g smør
500 g sukker
10 egg
500 g hvetemel
75 g hakkede mandler
75 g korinter
1 ts vaniljesukker

Rør smør og sukker hvitt, eggene røres i 2 ad gangen. Deretter røres melet og vaniljen i.

Ha bakepapir i langpanna og smør det. Ha røren i og jevn den utover. Ha på korinter og finhakkede mandler. Stek kaken på 180 grader i ca. en halv time. Skjær spisser (loddrett og på skrå). Endestykkene er førjulsmat. Om nødvendig kan kakene settes på høykant og tørkes lett i ovnen.

Hva skal jeg finne på i morgen, tro? Noen forslag? Vi får servert raspeballer med tilbehør på jobb, men jeg vet sannelig ikke om jeg liker det. Det ser ikke godt ut, men kanskje jeg tar feil. Ps. har ikke tatt i strikketøyet eller symaskinen i helga. Jeg kom på det nå...

6 kommentarer:

 1. Hei!Åååå,så deilig det ser ut.Du kan være fornøyd med det,ja.Ha en fin mandag!Linda :))

  SvarSlett
 2. Mmmmm - disse kakene så virkelig herlige ut!! Har enda ikke kommet i gang med noe bakst, kanskje i morgen... :o)

  Ønsker deg en flot adventsuke!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 3. Uhmmm - de ser lækre ud, fik helt lyst til at prøve en af dine opskrifter.

  SvarSlett
 4. Det ser så godt ut, tror jeg må prøve de fylte kjeksene? Ble litt handlingslammet her, lammelsen inntreffer hver advent! Lurer på hvordan du likte raspeballene, her i huset er det en favoritt, under navnet "klubb og fett." Nam, så godt.

  SvarSlett
 5. Ja, DER er kaken jeg ikke har laga.... de mååå jeg ha! Men du, de doble sjokoladekakene. Hvorfor har du skrevet at du anbefaler dobbel porsjon, er det fordi det blir lite med en, eller er det fordi de er så gode. Syns de ser veldig mektige ut, men de var jo så lettvint...

  SvarSlett
 6. Dette så godt ut - så flink du har vært til å bake. Jeg har kun bakt pepperkaker og Sigdalssnipper(hjerter) Jeg synes det er vanskelig å få snippene pene, derfor bruker jeg peppekake-hjerteformer. De smaker like godt, ungene kaller de Sigdalshjerter. Takk for flotte oppskrifter.
  Ønkser deg en fin 3. søndag i advent......... klem fra Grethe

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!