torsdag 28. juni 2012

MARITIMT



Av og til er det artig å sy log cabin blokker. Her har jeg satt sammen fire blokker til et par maritime duker. Lukkekanten er satt sammen av striperester, og det ble faktisk ganske fint. Den ene har fått fiskeramme, den andre seilskuteramme. Man tar det man har..



Jeg har vært supereffektiv og særdeles strukturert den første uka av ferien. Jeg har ryddet, båret, sortert (har et sorteringsgen..), vasket, sydd, PAKKET (!!) og gått fullstendig bananas i hagen.
Og så har jeg bakt!
Skillingsboller er kanskje en bergensk oppfinnelse, hva vet vel jeg, og oppskriften fikk jeg da jeg bodde i Bergen. 
6 brød, 116 skillingsboller og en langpannekake med sukker og kanel har funnet veien til fryseren.

mandag 25. juni 2012

SOL OG SOMMER I NORD


Hvem har lyst til å legge seg ned og sove når sola skinner rett i senga?

torsdag 21. juni 2012

VOTTER - 100 PAR



På Bø Museum er der nå en utstilling som dere som kan, bør få med dere. Bøfjerdingen Eva Kvensjø har nemlig i løpet av det siste året strikket 100 forskjellige vottepar!
Jeg var innom på besøk like før jul, og til da hadde hun strikket 67 par som hun danderte utover golvet hjemme. Jeg fikk lov til å ta noen bilder (de kommer senere), men planen hennes var foreløpig hemmelig. Så reiste hun til syden med baggasjen full av garn.



Tradisjonsvotter, gamle vottemønstre og nyere vottemønstre, votter fra ulike landsdeler finner vi her.



Her er noen av vottemønstrene designet av votte-, billed- og tusenkunstneren Jorid Lindvik med den kjente bloggen MUFFINMAMMA.



Eva har husflidsutdanning fra Narvik. Hun mestrer også ulike strikketeknikker, og som en digresjon kan jeg jo fortelle at jeg som ung jente (jeg er noen år yngre enn henne) lot meg imponere av arbeidspermene hennes, som moren så stolt viste frem.



Her er votter i tykt garn og akk så tynt garn...



Her er votter i hullbragdmønster fra Torpa ved Gjøvik med napping på vranga.



Her er votter fra SAMELAND som er så fine at de ligger i monter.



..og en kjærestevott fra Valdres som tilhører bøfjerdingen Marit Lamark.


Her er selveste kunstneren! Jeg velger å kalle deg kunstner, Eva, for det er nettopp det du er.
Vi venter nå på neste stunt, hva enn det blir..

tirsdag 19. juni 2012

SOMMERMARKED


Denne helgen var det SOMMERMARKED på Haugen gamle skole,  som nå er bygdehus. Her fant jeg Ann-Jorunn som har bloggen KREATIVT ROM.



Hun har laget mye fint, toalettvesker, sminkepunger, strikkepinnemapper, grytekluter, mobiletui, kjoler osv... Det er ingen ende på hva hun kan..



.. brødkurver, koffertlapper, nåleputer og strikkesaker..



Ka-anskje kommer KONGEN, kanskje ridende til hest ♬♬
uredd er han i alle fall, ordføreren vår!!


og her med fruen, "lørdagskaffeavtalen" min...
Utsikten mot Malnes kirke er heller ikke verst..





lørdag 16. juni 2012

LUFTEN GIKK UT



Så fine blomster fikk mannen og sjefen (samme person faktisk) fra arbeidsgiver da vi hadde avslutning forleden. Vi sendte 41 skjønne tiendeklassinger ut i verden, og selv sto jeg for noen alvorsord med utgangspunkt i Arne Paasce Aasen sitt dikt Din ungdom er gitt deg til odel og eie, du skal ikke høkre den bort..
Jeg ønsket samtidig å beholde dem litt til, og det gikk jammen troll i ord, for i går møtte 12 av dem på skolen med godtepose og film. De skulle bare kose seg, og DET på første feriedagen!
Utrolig søtt og rørende..

torsdag 14. juni 2012

MUNTLIG EKSAMEN



Så er dagen kommet. 
Muntlig eksamen i norsk fra 0900 - 1500.
Det er første gang for meg, det er jammen også SISTE!!
Jeg ønsker alle i tiende lykke til!

søndag 10. juni 2012

LOVE, LOVE ME, DO....



Det er ren tilfeldighet at det var "kjærlighetsstoffene" som måtte til pers denne gangen. Jeg har sydd noen flere iPadmapper.



Jeg er ikke så sikker på at jeg likte disse to stoffene noe særlig. De var litt voldsomme og har nok ligget på vent en stund.



Småmapper til forskjellig blir det aldri nok av. Her er ei mappe for venstrehendte, og den skal Mari få.



Lærere slenger rettepennene sine over alt (eller låner "naboen" sin). Jeg er ferdig med alt som skal rettes dette skoleåret, men til høsten er det på'an igjen med ny klasse og 43 åttendeklassinger. 



"Quilt as you go" er en artig måte å quilte på. Man slipper å evje med stoff og vatt og for, man bare lager en sandwich og syr og quilter i en smell. Plutselig er hele greia ferdig, og man har fått brukt opp en masse småbiter. Det går nemlig an å skjøte dersom bitene er for korte. Vips - ferdig!



Denne lille sminkepungen har ligget lenge. Plutselig dukket den opp i en plastkasse, og den manglet kun glidelås. Det gikk litt fort, så det ble ikke en særlig bein søm, men pytt, kan ha batterier eller noe i den..



Til slutt tre små mapper. Det grønne stoffet er tikronersbiter fra Lappemakeriet. Stoffet med englene ble kjøpt i Helsinki sommeren 1998. Nå er det brukt opp..
Helga ble for øvrig tilbrakt i nabokommunen sammen med team Bergen. Jeg bodde i vestlandshovedstaden i årene 1974 - 1979 - på Fantoft og Nattland studentby. Fire par møttes og alle fem vesterålskommunene var representert.

lørdag 9. juni 2012

KANSKJE Æ SKU HEKLE MÆ EI KAKE?



Kanskje æ sku hekle mæ ei kake?


Eller - kanskje æ rett og slett sku strekk mæ ei kransekake?



Kanskje æ sku ta mæ en sjokolade? Nei, det ska æ jo ikkje ha - lenger - så da går æ heller ner og syr..



Æ kain jo gå ut i hagen og sjå på tulipanan - eller kanskje æ sku kryp te køys. Klokka e bære fem over halv fire om natta, men sola skin, Lofotveggen e klar og havet e blekkstille, så kanskje æ bære sku sett her og nyt stillheten..

onsdag 6. juni 2012

PÅ REINE I LOFOTEN



Dere som har vært i Legoland i Billund, har sikkert oppdaget at der er en modell av Reine i Lofoten. Der har vi vært. En eneste gang tidligere har jeg vært på Reine i Lofoten, altså på "originalen". Nå har jeg (vi) vært der igjen!



Denne gangen var det litteraturfestival der, "REINE ORD", med flere kjente forfattere representert. 



Det er idyll av første klasse hvor enn du snur deg.



og vi hadde bestemt oss for å spise middag på Gammelbua, for det gjorde vi forrige gang vi var der. Den gangen ble vi servert av en svensk servitør, en ung mann som kunne service til fingerspissene.
Denne gangen ble vi tatt godt imot av ei ung jente fra Tromsø. Hun var slett ikke dårligere. Her er service et satsingsområde, derom hersker ingen tvil.


Utsikten trengte vi heller ikke å klage på!



Maten var perfekt! Vi spiste grillet tørrfisk på en seng av ertepure, dandert med rødløk, bacon og en skummende saus, med saltbakte mandelpoteter.
Perfekt!
Til maten: Kjørevann fra springen!

tirsdag 5. juni 2012

HOS SMEDEN



I Sund i Lofoten finner vi SMEDEN. Smeden i Sund er landskjent for SKARVEN. Gammelsmeden, Hans Gjertsen, gikk bort for noen år siden, men han hadde sørget for å lære opp en arvtaker som nå har arbeidet i smia i mer enn 25 år, først sammen med Hans Gjertsen og nå alene. 


Denne flotte karen fant vi på kaia. Smeden lager også andre ting, små og store skulpturer for eksempel. 



Her ser vi smeden i arbeid. Det er helårsvirksomhet han driver med. Morsomt var det å observere systematikken i arbeidet hans. Så snart han var ferdig med en prosess, var han i gang med den neste som han allerede hadde forberedt mens han prata og prata og prata...



- Skulpturene under er "bare" noen utstillingsmodeller, sa smeden..

mandag 4. juni 2012

LOFOTEN



Denne helgen var vi i Lofoten. Vi kjørte helt til siste bokstaven i alfabetet, til Å, til veis ende, til selveste sentrum, tettstedet, i den grad det kan kalles tett. Jeg hadde aldri vært der før, altså helt til ÅÅÅÅÅ. 
Om sommeren er der stinn brakke med tyske bobilturister, østlenninger på rorbuferie og en og annen nordlenning på søndagstur. Bildet over er fra Hamnøy, et koselig fiskevær med et yrende fiskeliv om vinteren og turistliv om sommeren.



Der er postkortmotiver hvor enn du snur deg, og snøen er ikke helt borte enda, men trøste og bære, i natt ble sommerbryteren slått på!



Her er utsikten til Landego, ei øy midt uti Vestfjorden litt nord for Bodø. Jeg jukset litt med telelinsa for å få den nærmere.



Her ser vi Hoven, ei øy i Lofoten. Hoven ser jeg fra spisebordet her jeg sitter akkurat nå. På dager det er overskyet, og vi ikke ser Lofotveggen, så ser vi Hoven, for den ligger litt foran alle de andre fjellene Lofotveggen består av.



Her ser vi Litløy og Gaukværøy fra "hullet" i Lofotveggen, altså fra Gimsøystraumen. Gjennom dette hullet ser vi sola når den kommer tilbake 13. januar hvert år (jaja, så å si hvert år...).
Her ser vi altså heim til Bø i Vesterålen, og jeg bor ca. på "fastlandet" til høyre i bildet og ser altså rett inn i Gimsøystraumen.
Fortsettelse følger...