onsdag 25. januar 2012

HEIMLAGA


Jeg er den heldige eieren av en kokebok fra 1943.
Den er arv etter min mormor som da var 44 år. Forfatteren er Henriette Schønberg Erken, og denne boken er 16. utgave. Der står alt du trenger å vite for å være en dyktig husmor (kremt...).
Mamma laget alltid fiskegrateng fra bunnen av, og hun brukte denne oppskriften. Jada, jeg laget i mitt forrige liv alltid hjemmelaget fiskegrateng, men så ble vi bare to i familien, og da var "God gammeldags" fra Findus akkurat passe. 
Nå er vi flere ved bordet igjen, og har oftere fisk til middag.


Oppskriften står på side 149 i boken. Jeg laget dobbelt porsjon og fikk tre middager. Fiskerester putter jeg i fryseren og dermed slipper jeg å koke fisken først.
Her er oppskriften til enkel porsjon:
100 g margarin smeltes
80 g hvetemel røres i
Spe med 1/2 liter helmelk
1/4 ts muskatnøtt
1/4 ts pepper
litt salt
5 eggeplommer
avkjøl!
litt makaroni (ikke nødvendig, står ikke i oppskriften)
1 dyp tallerken renset fisk (torsk)
5 stivpiskede eggehviter
Ha i røren i en 2 liters form
Stø over grill-mel
Stek ved 200 grader i 3/4 time
Mandelpoteter, kokte gulrøtter og smeltet smør serveres til.


Den ferdige fiskegratengen er allerede fortært, og to former halvfabrikata (ustekt) står godt plassert i fryseren.

7 kommentarer:

  1. Finnes jo ikke bedre enn hjemmelaga fiskegrateng, og Findus sine fikk jeg dosen av i kjøkkenperioden med micro-ovn:O)
    Schønberg-Erken er jo en institusjon i seg selv, min far henviste alltid til dem:O)
    Gode dager mot helg ønskes deg, her skal jeg på seminar til Røros:)

    SvarSlett
  2. Munnen vassflyt!!
    Astrid

    SvarSlett
  3. Hei!! Det så innmari godt ut!! Moren min har også en sånn bok stående i hylla!! Og den har jeg veldig lyst på! Så jeg må nok spørre pent!! AnneK:-)

    SvarSlett
  4. Mimre,mimre..... Dessverre var det ikke jeg som fikk min mors utgave av den samme kokeboken.
    Men har mange minner,bl.a så brukte oss søstre boken da vi bakte kaker,
    og ikke minst når vi brettet servietter.
    Har brettet alle versjonene i boken mange ganger.Man måtte underholde seg selv i mørke vinterkvelder.
    Hjemmelaget fiskegrateng har jeg ikke laget på 30 år,kanskje jeg skal begynne?

    Ha en god natt.

    Mvh Wenche

    SvarSlett
  5. Herlig. Ingenting som skikkelig hjemmelaget diskegrateng, nei.

    SvarSlett
  6. Hjemmelaget fiskegrateng er da godt. De få gangene jeg lager bruker jeg rå fisk, det er enda bedre. Noen ganger har jeg laget opp større porsjoner og lagt de i fryseren ustekt, lettvindt å finne.
    Moren min hadde også denne boken, men den er helt utslitt.

    Astrid

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!