lørdag 7. november 2009

DET HANDLER OM RØDT

Takk for utfordringen om å lage et rødt innlegg, BirtH! Du kjenner meg så godt at du sikkert ikke var i tvil om hvilken farge du skulle utfordre meg på. Ikke er jeg politisk rød og kun lightversjonen av en rødstrømpe. Endelig får jeg muligheten til å snakke fag også! Jeg innrømmer det gjerne, rødt er favorittfargen!

Kanskje var det dette bildet du tenkte på da du utfordret meg, eller var det den røde hvilestolen fra Brunstad du tenkte på? Det kunne neppe være personligheten (he-he). Bildet over er en litografi av vesterålskunstneren Gunn Vottestad fra Øksnes. I det fjerne ser vi Nyksund. Kunstverket heter Varm natt. Det henger på hedersplass over to-seteren.

Rødt er en av de tre primærfargene rødt, gult og blått. Den stimulerer og gir varme og energi, vilje, mot og styrke. Komplimentærfargen til rødt er grønt. Den røde fargen får oss til å dirre, den gjør noe med oss og får oss til å føle oss energiske, men samtidig lidenskapelige. Rødt er kjærlighetens farge, men også åndens, kirkens, blodets og martyriets farge. Rødt signaliserer at det er fare på ferde. Kjører du på rødt lys, kan det få fatale følger.

Rødfargen finner vi i enden av regnbuen. Rødt er en dramatisk farge og for mye rødt, kan lede til stress, sinne og aggresjon. Det hender rett som det er at vi "ser rødt", blir illsindt og rød i fjeset. Rødt kan virke så sterkt på en at det leder til brutalitet og vold. Rødt er revolusjonens farge og alle har nok hørt om Den Røde Plass i Moskva. Vi hedrer også kongelige og andre prominenser ved å legge ut den røde løperen. Selv sto jeg ved den røde løperen og så Kong Olav og daværende Kronprins Harald passere. Det var under NM på ski i Gjøvik 1990. Her i Norge er rødt arbeiderbevegelsens farge og 1. mai er en av de røde dagene på kalenderen.

Personer som liker rødt, har som regel begge beina plantet godt på jorda. De er utadvendte, selvsikre og impulsive og kaller ofte en spade for en spade. De er kraftig og bastant i ordbruken og står for sine meninger (joda, jeg kjenner meg igjen i dette, BirtH!)
Denne vasen liker jeg kjempegodt. Jeg syntes den var dyr, men så ble jeg sponset med halvparten av en tante, og da måtte jeg bare ha den. Vasen er kjøpt på Bø Bok og Papirhandel (.....mangel?) hos Sture. Vakre valmuer pryder vasen, og bak den ser vi et maleri av Svolværkunstneren Odd Helmersen.
Da jeg trengte en radio og fant denne røde, var jeg ikke i tvil. Den måtte bli min, og jeg er SÅ fornøyd med den på alle måter. Den har til og med inntak for AUX kabel, så jeg kan plugge inn både Macen, mobilen og ipoden og få skikkelig "trøkk". Den ligner kanskje aller mest fronten på en bil. Men tro meg, radioen er kjempekul! Og "hullet" i kjøkkeninnredningen er som skreddersydd for denne flotte innretningen av en radio.
En rød Shelton TV-kanne er jeg selvsagt lykkelig eier av. Den minner meg om at jeg akkurat har traktet kaffe. Jeg går derfor akkurat nå for å helle den over på kannen. Ei skive julebrød med ost vil smake godt til. Det minner meg om at rødt også er julas farge. I slutten av november blir deler av interiøret byttet ut med rødt, gardiner, puter, lys og annet tilbehør. Gleder meg til det!
Om halvannen uke skal jeg ut og reise med min gode venninne Rita. Vi skal blant annet besøke alle quiltebutikker i Stavanger/Sandnes området og i og rundt Oslo og Bærum. Andre hobbybutikker og garnbutikker kan også vente seg besøk. Men denne kofferten blir nok for liten. Den egner seg bedre til helgeturer til Harstaaaaa.
Røde briller er mitt varemerke. Har et par sorte også, men disse liker jeg best. Ikke noe "sjit" altså. Alain Mikkli, kjøpt på SYNSAM i Harstad fem minutter før stengetid på nyttårsaften, og "formuen" ble redusert med noen grunker. He-he.....
I sommer gikk jeg til anskaffelse av denne flotte kreasjonen fra PAUSE. Men der er et problem: Kjolen er for trang! Fastlege Monika har imidlertid så å si gitt meg kniven på strupen og beordret diett og trim, så der er et ørlite håp om at jeg kan skli elegant inn i den sommeren 2010. Rødt stimulerer kan hende til fysisk aktivitet, jeg har visst en rød treningsjakke og en allværsjakke anno 1991 til bruk på kaldere dager.

Til jobbintervju bør man imidlertid ikke kle seg i rødt fordi man da lett kan bli sett på som en konkurrent. Du kan fort virke litt for selvsikker i rødt. Chris de Burgh synger imidlertid veldig vakkert om "Lady in red". Edvard Munch brukte også rødt for å fremheve sine sterke kvinner. Madonna har en rød glorie over seg.
Inntil kjolen igjen blir passelig, får jeg kose meg med rødt tilbehør. Disse skoene skiftet eier på en skobutikk i Drøbak i sommer. Geox er et flott skomerke. Rødt smykke, rødt skjerf og røde støvletter finnes også her i huset. Når jeg tenker meg om, har jeg mye rødt i skapet.
Det er ikke til å legge skjul på at jeg liker å lage mat. Den eldste kokeboken ble berget unna brannen fordi den befant seg i første etasje. Den er fra Haugesund Husmorskole, ja, jeg har ikke gått der, men boken kjøpte jeg da jeg var ung jente og bodde i Bergen. Gourmet for begynnere har jeg nettopp kjøpt. Jeg har nok avansert litt i matveien, på godt og vondt.
Her er et kjøkkenhåndkle fra Green Gate, ei strikket kopptue i Paris fra Garnstudio og ei flaske RØD vin fra Vinmonopolet. Trenger jeg å si mer? Det blir rødvin til kvelden. Helt bombesikkert!
I kjøkkenskuffene har jeg mange nyanskaffelser. Slikkepotten var feriegave fra Marion. Jordbærdupeditten er en megastor pinsett som skal brukes til å rense jordbær og osthøvelen er en norsk oppfinnelse fra det nylig nedlagte firmaet Bjørklund.
Dagens frokost ble for anledningen pyntet med røde tomater. Pilledåsen foran inneholder Levaxin for stoffskiftet og en rosa sak for blodtrykket. Greier jeg ikke å legge om kostholdet og trimme mer, kommer der nok en pille til - for Diabetes II. Kukoppen inneholder te uten sukker. Jeg drikker alltid av den i helgene! Den er vasket og klar til morgendagens frokost + 16 x 16 sudoku i VG Helg.
Her er det jeg bedriver tiden med når jeg ikke gjør noe annet. Jeg syr lukkekanter! Dere aner ikke hvor mye jeg mangler lukkekanter på. Lukkekanter er avslutningskanten på tepper, duker og andre ting.
Til slutt vil jeg gjerne vise frem teppet som skal henge over den røde stolen som jeg har vist tidligere. Det har verken fått vatt, bakstykke eller lukkekant. Det sies at man skal bruke rødt som dramatiske fargeklatter i interiøret for å gi et hyggelig løft til en nøytral flate. Rødt sengetøy stimulerer til seksuell aktivitet. Ooops!

I sangen Regnvejrsdag i november er tredje vers slik:

Jeg vil male dagen rød med den siste roses glød
jeg vil plukke kantareller løvetand og brændenælder
leve i det nu, der gælder jeg vil male dagen rød.

Senere skal jeg vise frem de flotte gardinene med rødt i, men det blir ikke før i slutten av måneden. Jeg drøyer "sommeren" så lenge jeg kan, for nå er det virkelig fint her.
Utfordringen går til Januarsola, Monicas, Lappetussa, Grethes flittige hender og Muffinmamma, og jeg vil at dere skal skrive om GRØNT.

16 kommentarer:

 1. Takker for utfordingen... Må få litt tid til å tygge på denne... Men nå vet du at jeg har tatt den imot:D Mye flott du har i rødt.... Artig å lese det du skriver så dette blir som å hoppe etter Wirkola... God helg til deg fra Veldre:-)

  SvarSlett
 2. Skjønner at du tenkte mye mens du sprang mellom første og andre etasje i dag! Eller var det slik at for hver dør du lukket opp, så var der noe du kunne bruke? Artig besvarelse!

  SvarSlett
 3. Neida, Stubbetufsa, jeg sprang ikke noe, jeg gikk stille og rolig til kjøkkenet for å hente kaffe. Resten av tiden satt jeg foran Macen og blomstret. De fleste bildene tok jeg i går. God helg til Veldre og Indre Troms!!

  SvarSlett
 4. Herleg! Så flott å få lese det engasjerte innlegget ditt om raudt! Du sveipa innom eit breidt spekter av tema - artig. God søndag (raud dag på kalendaren)

  SvarSlett
 5. Sååå koselig å få ei utfordring!! Du traff blink med grønn ;)Er sjeleglad for at jeg slipper å skrive om rødfarge for det ville blitt så sørgelig og trist. Jeg fødte min yngste datter så altfor tidlig, det gikk bra etterhvert - eneste plage hun fikk var dårlig syn og blir hun syk av rødt!
  I morgen mandag gyver jeg løs på oppgaven, i kveld er jeg bare støv allergiker etter å ha arvet masse heklegarn :0)
  Ha en kreativ uke!!

  SvarSlett
 6. Herlig innlegg om ei herlig farge! Tiltross for at blått, grønt og lilla e mine favorittfarge så e det umulig å meslik både rødt og orange. I interiør kvikka det jo så umåtelig opp i telværelsen. Som du veit falt maleriet dett heilt i den kategorien. Det kvekka opp i stua de, ilage rødstolen. Det e vanskelig å ikkje trives med sånt rundt sæg. Kanskje send eg ett bilde av mine to "retrostola" i stua våres. Ha en flott søndag.

  Hilsen Kanadagåsa

  SvarSlett
 7. Du hendelse for fargesprakende innlegg!

  Godt å ha når mørket kryper inn i alle kriker og kroker.

  SvarSlett
 8. Oi oi oi .... Det var dama si! Kjempeflott innlegg som du virkelig har lagt sjela di i. Det ene jeg ikke likte var at du ikke er rødstrømpe eller rød politisk .... *hihi*

  SvarSlett
 9. Takk for alle koselige tilbakemeldinger så langt. Jeg kan trøste BirtH med at jeg ikke stemmer FRP, men det spørs om det hjelper...... Det blir nok noen dager til jeg kommer med neste innlegg fordi jeg må prioritere å gjøre noe annet. Kanskje det kommer flere kommentarer? Det er nok noen som ikke har funnet utfordringen enda.

  SvarSlett
 10. Takk for utfordringen! Har nå dosert over temaet grønt så godt det lar seg gjøre, siden grønt bare hører hjemme i skogen, sommerstid.
  Håper du snart smetter inn i rødkjolen din, for den var veldig fin!

  SvarSlett
 11. Så flott innlegg du har laget om RØDT - du er kjempe flink til å inspirere.
  Takk for utfordringen - jeg trenger litt tid - er opptatt med jobb et par dager - men det skal bli artig å finne grønne ting.
  Ønsker deg en fin uke :0)

  SvarSlett
 12. Her var det mye fint å se på. Særlig likte jeg den kjolen fra PAUSE. Vet ikke hvor man får kjøpt noe slikt. Bildet på toppen var også flott. Har selv et stort rødt bilde som dominerer
  stua vår.

  SvarSlett
 13. Hei & takk for koselig kommentar på bloggen. Du skal bare sveipe innom med kofferten :)
  Har lagt ut priser på smykkene, så du får inn og titte igjen! Den kjolen din ser fantastisk flott ut :)

  SvarSlett
 14. Det var et flott innlegg, og jeg leste alt du hadde skrevet. Du har en gripende måte å skrive på, og jeg kjente at personen som skrev dette, interesserte meg:-)
  Lurer på om du kjennet et par fra Meløy som har ei hytte (gammelt barndomshjem for mannen) i Bø? Vet ikke helt hva stedet heter, men du nevner en fastlege Monica, og jeg tror dette paret er i slekt med mannen til Monica...? Måtte bare spørre - dama som pleier å være på hytta er min beste venninne, gudmor til min yngste datter - og ei flott dame på alle måter:-)
  Ha en nydelig, og kanskje litt rød dag:-)

  SvarSlett
 15. Takk for komentaren hos meg da....ja lenge siden men nå er det kaldere og blogging igjen.Titta på hjemmesia di fy flaten mye lekkert der.

  SvarSlett
 16. Tak for hyggeligt beøg i min blog, så mange flotte røde ting du viser frem, og det røde tæppe kanon flot. Håber du må have en god og kreativ tid her op til julen.

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!