onsdag 18. juli 2012

LIHALLEN KULTURGÅRD


I dag har jeg vært i det kulturelle hjørnet. Jeg har for første gang, sammen med to flotte damer, Sigrunn og Kristiina, besøkt LIHALLEN KULTURGÅRD.


Lihallen ligger idyllisk til og høyt til værs i Sigerfjord i Sortland kommune. Vertskapet her er billedkunstneren Tove Hov Jacobsen og hennes mann, Hans Jørgen Jacobsen. 
At dette også er deres private hjem, hadde jeg ikke skjønt før jeg kom inn i stua der Hans Jørgen vennlig tok i mot oss og bød oss kaffe, nystekte vafler og ostekake. 


Der var vakre blomster både inne og ute. Dette ekteparet kan dette med å skape stemning. 


Sorteringsgenet mitt ble vekket til live da jeg oppdaget at bøkene i bokhyllene var sortert etter farger (mine er sortert etter forfatter, men det er en annen historie). Det så både ryddig og pent ut, og boktitlene var gode å hvile øynene på mens vi drakk kaffen.


Lihallen kulturgård var tidligere Sortland Tuberculosehjem, altså et sanatorium for dem som var så uheldige at de fikk tuberkulose, blant annet under krigen.


Huset bærer altså en historie på godt og vondt, ikke alle overlevde behandlingen de fikk her. 


Ekteparet Jacobsen har gjennomført et omfattende restaureringsarbeid, men også tatt vare på historien i form av bøker og bilder på veggene.


På den deilige terassen var der bord og benker i flotte farger, men med ti sommervarmegrader fristet det lite å sitte ute.


Tove Hov Jacobsen er som sagt billedkunstner og har hatt en rekke separatutstillinger rundt om i landet. Hun bor og arbeider på gården og har også sitt eget galleri her. Dette bildet heter "Du kan fly". Det hadde nok passet til meg og i mitt miljø.


I atelieret sto malesakene framme, og jeg ble veldig beroliget av at jeg har kjøpt inn samme type maling til unge kunstnere på ungdomsskolen (den med gul kork).


På loftet i atelieret fant vi en koselig bok med små vers fra gamle minnebøker. Høytlesning må til når man tar en hvil ved sånne godbiter.


Til slutt endte vi opp i et åttekantet lysthus med utsikt i alle retninger. Der møtte vi en dame på 89 som betrodde oss at hun nettopp hadde vært forelsket. Noe så fantastisk! 
Kristiina poserte villig i døråpningen, Sigrunn holdt seg i bakgrunnen. 
Takk fra oss tre for en hyggelig opplevelse!

2 kommentarer:

  1. kjempebra Gudrun, det anbefales for flere å ta en avstikker fra hverdagen. Kristiina

    SvarSlett
  2. For et fantastisk sted. Der skulle jeg gjerne vært med. D

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!