lørdag 16. mars 2013

FØR 1950
Sånn så det ut her før 1950. Fjellet i midten heter Steineklubben, eller Klubben, som vi kaller den. I det hvite huset, som er mitt barndomshjem, bor jeg, rett under stupbratte Klubben og Steinkjerringa som har gitt navnet til bloggen. I det svarte huset, som nå er rødt, bor min barndomsvenninne Torgun i sitt barndomshjem / besteforeldrehjem. Vår felles oldefar, Otto Lihaug, kom fra Gulen i Sogn og bosatte seg her. Pappa kjøpte huset vårt i 1948, tre år før jeg ble født, og mamma kom dermed tilbake til "feltet" hun bodde i til hun var 13 år. I 1936 gitet mormor seg for andre gang, og de flyttet to km unna her. I de fleste husene som etter hvert kom opp mellom oss og rundt oss, bodde det familie. Noen bor her fortsatt. Jeg flyttet hjemmefra i 1968, mens Torgun ble boende i bygda og stiftet familie her. I 2005 flyttet jeg tilbake hit, og i 2008/2009 overtok jeg huset etter mine foreldre. Bildet har jeg funnet på Facebook på en side som heter Gamle Bø.

Jeg kunne ha fortalt mange historier om det jeg tenker når jeg ser på bildet, for her har det vært store forandringer på godt og vondt. Noen bygninger er revet, og Petterbrygga nedenfor oss ble tatt av stormen "Frode". Oldefaren vår døde lenge før vi ble født, men oldemoren vår husker jeg så vidt. Hun døde da jeg var 4 år, og de siste årene av sitt liv bodde hun i det lille huset i hagen hos oss, før hun til sist sovnet inn på kjøkkenloftet hos min mormor. Det var kort vei til kirkegården, så begravelsen foregikk til hest.


Om et par timer skal jeg på kafe, kanskje treffer jeg Torgun, kanskje ikke. Som barn var vi så forskjellige som barn kan være. Mens hun klatret i trær og over gjerder (og i Klubben), sto jeg og så på og børstet av buksa, som verken fikk hull eller ble skitten. Hun var et idrettstalent, jeg var det ikke. Hun var aktiv, og det er hun fortsatt, mens jeg satt med nesen i ei bok eller holdt på med musikk og med hendene. Hun lærte i livets skole, som hun selv sier, mens jeg "kostet på haue" = tok utdanning. Vi er barndomsvenner og tremenninger med ei felles og ei forskjellig historie. Hun er en viktig person i mitt liv, og måtte jeg velge blant alle som står og har stått meg nær i 62 år, så valgte jeg blant annet henne. Det er viktig å være... Så nå er det også sagt..


- Posted using BlogPress from my iPad

6 kommentarer:

 1. Kjempekoselig innlegg :D Noen personer er viktig e hele livet, noen steder også.

  Fortsatt god helg til deg.

  SvarSlett
 2. Kor fint og interessant du skriv !
  Hyllest til det som var og det som er idag :)

  God laurdagskveld.
  Anne-Mari

  SvarSlett
 3. Koselig og interessant å "høre" deg fortelle historie fra en svunnen tid. Jeg blir aldri lei av å se gjennom bildealbumer og esker med bilder når jeg er hjemme på Børge.
  Der er bilder som er tatt gjennom minst fem generasjoner. Det er helt klart en skatt som vi må ta godt vare på. Skulle bare ønsket at bildene kunne tale for seg...Det er så mange, både personer og motiver, vi ikke vet hvem er, og de som kunne fortalt oss det er forlengst gått bort.

  Ønsker deg ei god helg:)

  SvarSlett
 4. Det var et fint innlegg :O)
  God lørdagskveld til deg!

  SvarSlett
 5. Hei! Hyggelig innlegg!! Det høres fint ut å bo der hvor familien har hatt tilknyttning i så lang tid. Mange minner og historier!! Jeg har der sånn med hytta vår som bestefaren min bygde selv før 2. Verdenskrig. Hyggelig å ha "arvet" et sted med historie i veggene.... Ha en fin helg! Det snør sidelengs her! Hvor ble det av våren?? Anne k:-)

  SvarSlett
 6. Kjempekoselig skrevet!
  Det er godt med gamle minner og gode venner.
  Ønsker deg en flott søndag!
  Klem :)

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!