tirsdag 4. mars 2014

HJEM, KJÆRE HJEM

 Vi scanner bilder for tiden, og kom over hjemmet i alle farger det har hatt gjennom seksti år. Det første bildet har jeg tatt i dag. Det er en nydelig vårdag i Bø i Vesterålen. Snøskufla står der til skrekk og advarsel. Vi har brukt den EN gang denne vinteren, som vi egentlig har hoppet over. Jeg har ALDRI opplevd en vinter uten snø tidligere, selv ikke de årene jeg bodde i Bergen. Der kunne det være lite, men aldri HELT snøfritt. Himmelen er i tillegg like blå som snøskufla. Jeg liker harmoni :) Som det går frem av de neste bildene så har huset gjennomgått omfattende restaurering etter at jeg overtok i 2009. Alle vinduene er skiftet og kledningen er ny, bortsett fra vindskibordene i front. De skal skiftes når taket skiftes, derfor er de heller ikke malt.
 Her er huset en deilig sommerdag. Da jeg overtok, var det rødt. På trappa står mine foreldre, som nå er borte. Bildet er antakelig tatt på nittitallet.
 Her ser huset mørkt og trist ut. Det hadde en mørk okergrønn farge. Jeg hadde ALDRI gått med på å beise det i den fargen, men jeg bodde ikke her da, så jeg hadde visst ikke stemmerett. Dette bildet er tatt først på syttitallet.
 På slutten av sekstitallet var huset gult. I denne perioden ble huset bygget på. Tilbygget vises ikke, fordi det går langs nesten hele baksiden og videre utover.
Så skulle huset være blått en periode. Vinduene i 2. etasje er skiftet, men ikke de i første. Jeg kan knapt huske at huset var blått. Det jeg imidlertid husker, er at det opprinnelig var hvitt. Derfor har jeg nå malt det hvitt igjen. Den lille jenta foran huset er meg, ca. 3 år.
"Det sted man er fra er alltid pent, det er fedrelandsfølelsen i det små, hjemmefølelsen.." sier Knut Hamsun. Han sier videre: "Han hadde ikke et øyeblikk forlatt sin naturlige plass på jorden, sin tomt. Han kunne ikke flyttes." 
Ja, sånn er det bare! Jeg blir her...

6 kommentarer:

 1. Så morsom å se og lese om husets historie. Hver epoke har sin sjarm, men jeg er enig med deg at den okergrønne/brune farga var minst iøyefallende. Jeg likte godt det lille vinduet i røstet over stuevinduene, det skulle ha vært i røstet fortsatt :) Godt å se at huset er blitt tatt godt vare på og at fortsatt har stort sett samme stil som opprinnelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vinduet er der fortsatt, inne i veggen et sted (men det er på kvisten, så da har jeg ikke så mye nytte av det).

   Slett
 2. Flott historie om huset ditt.
  Dei såg ikkje mørkt på å skifte farge med sannsynlegvis fleire malingsstrøk enn om dei hadde den same som før.
  Eg likte vindauget i stova på det opprinnelege, der var utsyn til fleire retningar med eit slikt, men
  kanskje stal det god veggplass inne.
  Ja, underlegare vinter skal ein leite lenge etter..
  Fine dagar til deg frå Anne-Mari

  SvarSlett
 3. Fantastisk reise i tid ! Så imponerende at dere har tatt bilder i årenes løp, innmari gøy å se, Gudrun :-)

  SvarSlett
 4. Dette var gøy å se. Mange av de samme fargene har vært på mitt barndomshjem gjennom årene også.

  SvarSlett
 5. Så utrolig gøy med de bildene! :)

  God helg til deg!

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!