fredag 15. juli 2011

ARIADNE


Ariadne betyr «ytterst ren». Ariadne var fruktbarhetsgudinnen av Kreta i den minoiske storhetstid. Navnet er bare et tilnavn, fordi hun opprinnelig ble kalt «elskerinnen i Labyrinten». Labyrinten var både et fengsel med den fryktede Minotauros i sentrum, og en stormfull dansegrunn.Kong Minos og solguden Helios' datter, dronning Pasifaë av Kreta, hadde sammen døtrene Ariadne, Fedra (Racines Phèdre) og sønnen Androgeos, som ble drept av kong Aigevs av Athen. Gjennom sin mor var Ariadne halvsøster av Minotauros.

 ARIADNE-NØSTET

Av athenerne krever Minos – til bot for drapet av Aigevs – syv unge menn, og syv jomfruer hvert niende år, som offer til Minotauros. Et av ofrene er Thesevs, som et år i feiringen kommer med et offerskip til Kreta. Som den med høyest byrd, krever han sin rett til å bli ofret først. Ved hjelp av døtrene Ariadne og Faidra, som imponeres av den brave helt, samtykker kong Minos i kravet.


Ariadne forelsker seg i Thesevs ved første blikk, hjelper ham ved å snike til ham et magisk sverd, og binder dermed et garnnøste rundt hans hånd, slik at han kan finne veien ut av Minotaurus' labyrint. Han lover at hvis han mestrer å drepe udyret, skal han ta henne med seg til Athen og gjøre henne til dronning.


Med kløktig heltemot dreper Thesevs Minotauros, og finner veien tilbake ved hjelp av Ariadnes røde tråd.

Kilde: Wikipedia


På ARIADNE restaurant skal vi spise feriens siste herremåltid, og jeg skal spise denne forretten bestående av ovnsbakt fetaost, tomater, vårløk og paprika. Vi skal i tillegg bli servert av verdens hyggeligste servitører, Mr. ? alias "Robbie Williams" and Mr. Vangelis. Vi har bestilt bord til sju - det burde holde......

1 kommentar:

  1. hei!! det kan tyde på at du har hatt en super ferie! at du ikke bare blir der til skolen starter!? jeg er veldig glad i Hellas, men kommer dit altfor sjelden......God helg!, AnneKari:-)

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!