mandag 9. august 2010

HAMSUNSENTERET

"Bygningen er som en kropp ... en Hamsun-skikkelse i arkitektonisk forstand." har arkitekten bak HAMSUNSENTERET, Steven Holl, uttalt. Nå har jeg endelig vært der, og jeg er positivt overrasket, spesielt over interiøret og selve utstillingen. Den er bygd opp etter tema. Hamsuns barndom, oppvekst og ungdomstid er den som interesserer meg mest, fordi jeg skrev prosjektoppgave om denne tiden, og fordi jeg har holdt noen foredrag om akkurat det. Dette temaet fant jeg i 2. etasje.
På takterassen fant jeg "håret" på den fantastiske "kroppen". Håret består av 2500 bambusstenger. Man kan si hva man vil om dette byggverket, men spesielt er det, og oppe på takterassen opplevde jeg ikke bare fabelaktig utsikt i alle retninger. Når vinden tar tak i bambusstengene, kan en høre taktfaste rytmer og få musiske opplevelser på mange måter.

Det var på tur sørover, vestover, østover at jeg tok disse bildene.
Ved dette skrivebordet satt den unge Hamsun - antakelig da han bodde på Skogheim med sin kone Marie. La han kabal, tro, mens han pønsket ut nye formuleringer?
"Konene ved vannposten" er en av mine favorittbøker i Hamsuns samlede verker. Den er ustyrtelig morsom, men man må stoppe opp og lese avsnitt og setninger på nytt og på nytt. Denne boken nytter det ikke å sluke.
Og her står det som er årsaken til min store interesse for Knut Hamsun. Han bodde på mitt hjemsted i tiden 1877 - 1879.


1 kommentar:

  1. Takk for en flott repotasje fra Hamsunsenteret. Det ser jo litt spesielt ut, men alt har som regel sin forklaring. Hvor ligger dette senteret? Ønsker deg en fin uke :0)

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!