onsdag 9. juni 2010

VIKAN

Å gå utover til Vikan en sen kveldstime gir næring til sjela. Her er gården Vikan et bittelite stykke utenfor alfarvei. Den er fraflyttet, men om sommeren valfarter folk forbi for å skrive seg inn i boka ute ved fyrlykta.
Det er flott utsikt utover havet. Her er Nittingskallen sprengt bort slik at båtene kan komme trygt til kai i Straumsjøen.
På andre siden ligger det ei flott strand med hvit sand, og dit kommer man seg ikke uten båt, bratt som det er.
Jeg konstaterte at blåbæra har knytt seg, så blåbær blir det i år også.
"Du lille bekk, som risler kjekk igjennom grønne lund, du flyr så fort, å stans dog litt og lek med meg en stund", og her er bekken lagt i rør av en eller annen grunn.
En enkel molteblomst er et vakkert syn. Trivelig er det å rusle sakte for å få med seg detaljene.

Rødsildra er kjent og kjær som den første vårblomsten i store deler av fylket. Vanlige dialektnavn er bergsildre eller bare bergblomst. Mange steder langs kysten blomstrer denne yndige og dekorative planten faktisk allerede ved påsketider og enkelte år lenge før! I tett snødrev kan en få oppleve strandberg som delvis dekkes av røde tepper av rødsildre! Lenger ut på sommeren finner vi den blomstrende til fjells og i seine snøleier kanskje ikke før i september!

Rødsildra greier ikke konkurransen med andre planter i tett vegetasjon, og den er derfor henvist til tilsynelatende skrinne steder. Likevel har den store krav på næring og vokser derfor bare på kalkholdig underlag. Nordland har generelt kalkrik berggrunn, er derfor er planten vanlig på berg over det meste av fylket vårt. I kalkfattige strøk langs kysten, f eks i Lofoten, vokser den på skjellsand som er et tørt, men svært næringsrikt voksested. (teksten er
hentet fra Nordland fylkeskommune / Google).
Tiriltunge er også i rute. Tiriltungetid med Jan Arvid Johansen er en vakker sang.

Og her er det gult i gult så langt øyet rekker.

4 kommentarer:

 1. Å, for noen utrolig vakre bilder!

  Ha en flott dag, Gudrun!

  SvarSlett
 2. Hei. Ramla inn på din blogg via en annen blogg jeg titter innom. Mange vakre bilder her, og jeg ble klar over at i Vikan, der har ikke jeg vært på mange år! Så for meg ble det også et turtips for sommeren - takk!

  SvarSlett
 3. Du kan så mange fine tekster, du! Mora mi pleide også å sitere både det ene og det andre, - sånn er ikke jeg. Men jeg kan andre greier ... ;)
  Du har vakre bilder fra vakre steder.
  Snart er det sommerferie for deg også. Hvor går turen? Vi har ikke bestemt oss ennå.

  SvarSlett
 4. Å, Steinkjerringa, så gla vi e i lainne våres! Det e så flott!

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig å få kommentarer på innlegg og bilder!